wksa
KAZALO
KARATE KLUB WKSA DUPLEK

KARATE KLUB WKSA DUPLEK

Cesta k Dravi 6
Spodnji Duplek
2241
Slovenija

Kontakt

 

Karate klub WKSA Duplek

Davčna št.:69208298

TRR.:SI56045150001663185

IBAN:SI56045150001663185

BIC banke:KBMASI2X

Matična št.:4018761

Datum vpisa v poslovni register Slovenije: 05.03.2010

Ustanovitev KK WKSA Duplek

26.02.2010 se je zgodil ustanovni občni zbor, kjer se je ustanovil Karate klub WKSA Duplek in izvolil upravni odbor v sestavi: Predsednik-Matej Verbošt in člana Marko Snoj in Simon Veinhandl. Zapisnikar je bil Boštjan Figek. Karate klub WKSA Duplek je uradno začel delovati 05.03.2010

Imenujemo se Karate klub WKSA Duplek in smo le del WKSA (World Karate-do Shotokan Academy) zveze. Dlje časa je že obstajala ideja, da se predstavimo in začnemo s treningi tudi v Dupleku . Tako sedaj Učimo karate tudi tu, na OŠ Zgornja Korena in za tekmovalce tudi v Osnovni šoli Duplek - Podružnica Dvorjane! Vse kar vas zanima o nas lahko najdete na tej spletni strani.

wksalogo

Karate klub Shotokan Maribor

je bil ustanovljen 6. maja leta 1977. Prvi predsednik kluba je bil Teo Dreksler. Klub je deloval že nekoliko prej, v njem pa je rasel tudi rod mladih karatek, ki so posegale po najvišjih mestih na republiških tekmovanjih. To so bili Štefan Škrinjar, Marjan Medved, Boris Padar, Miran Babič, Ivan Dobaj, Franc Arnuš, Aleksandra Vokač, Danilo Ledinek, Nerio Vok in drugi. Nekoliko pozneje so izstopali še Stanko Gričnik, Adnan Sikirič in Miran Globevnik.Z novo izvoljenim odborom na rednem letnem občnem zboru leta 1980 se je klub preimenoval v Karate klub Boris Kidrič Maribor.

Karate klub Boris Kidrič Maribor 1

Predsednik kluba je bil Milan Podkrižnik, Danilo Šetar in Ivan Čendak pa sta s še nekaj sodelavci imela na skrbi organizacijo mednarodnih tekmovanj. Ob številnih tekmovalcih in tekmovalkah je bliskovito rasel in se kalil novi rod mladih borcev, ki je v naslednjih letih v mladinski konkurenci krojil vrh slovenskega in jugoslovanskega karateja. Številni med njimi so bili člani mladinske reprezentance Slovenije in Jugoslavije, kot denimo Boris Šef, Miran Gorenc, Drago Škoda, Peter Majer, Marjan Greifoner, Mirko Jerenec, David Plošinjak, Bojan Porš, Zoran Melanšek, Dušan Zorman, Danilo in Boris Budja; to je bil prav gotovo najobetavnejši rod mladincev v takratni Jugoslaviji.Izkušnje iz leta 1977, ko je klub organiziral prvo tekmovanje za pokal Shotokana, so bile osnova, da si je odbor zastavil nove in bolj zahtevne cilje. Tako je bilo leta 1981 organizirano prvo mednarodno tekmovanje. Člansko ekipo Borisa Kidriča so okrepili Zdravko Romih, Safet Smajlovič in Drago Stupar. Skupno je bilo organiziranih sedem turnirjev, z izjemo zadnjega, leta 1987, ki je bil v Slovenskih Konjicah, vsi v Mariboru. Na turnirjih so nastopile ekipe iz Italije, Francije, Avstrije, Madžarske, Švedske in Jugoslavije. Omeniti velja, da so nastopile tudi reprezentance Italije, Jugoslavije A in B, Nizozemske - ta je bila svetovna prvakinja - Avstrije in Slovenije. Ekipa Borisa Kidriča je vselej nastopila z dvema ekipama ali tremi. Zraven domačih ekip je na vseh turnirjih nastopila tudi nepozabna ekipa Astija s karate družino Rissone.

Karate klub Boris Kidrič Maribor 2

Vojko Prajnc, Vojko Puhar in predvsem novi rod tekmovalcev, kot so bili Robert Viraj, Zlatko Krajnčič, David Plošinjak, Vinko Nedelko, Anton Kos, Milan Krajnčič, Roland Petek, Željko Žukina, Iztok Lazar, Branko Kmetec so pomlajevali ekipo. V osemdesetih letih je bila uspešna tudi ženska ekipa, za katero so tekmovale Milena Greifoner, Tinka Dai, Vera Stefanciosa, Melita Koletnik, Janja Glogovac, Tatjana Nedelko in druge.Ekipa je na domačih in mednarodnih tekmovanjih presenečala z uspehi. Nekateri so trenirali dvakrat in celo trikrat na dan. Mesto v klubski ekipi je bilo potrebno izboriti na klubskih tekmovanjih. Leta 1984 je mladinska ekipa v Postojni osvojila republiško člansko prvenstvo, kar je bilo takrat prvovrstno presenečenje. Kot slovenski ekipni prvak je ekipa nastopila v II. zvezni karate ligi in leta 1986 v končnici prvenstva v Skopju osvojila drugo mesto in si s tem v naslednji sezoni zagotovila nastop v I. zvezni karate ligi takratne Jugoslavije. V zadnjem krogu I. zvezne lige, leta 1987, je ob izredno dobro zrežiranem scenariju ekipa izpadla iz lige, vendar bogatejša za novo izkušnjo in s pogledom k novim izzivom. Poleg osvojitve naslova republiškega prvaka v letih 1987 in 1988 in osvojitve prvega mesta v II. zvezni ligi se je ekipi leta 1990 ponovno uspelo uvrstiti v I. zvezno ligo. Na rednem letnem občnem zboru leta 1991 se je karate klub Borisa Kidriča preimenoval in prevzel zelo obvezujoče ime WKSA Maribor (World Karate-do Shotokan Academy).

WKSA Maribor (World Karate-do Shotokan Academy Maribor)

Vsa leta se je v klubu izvajal piramidalni selektivni proces. Med rodovi nikoli ni prišlo do popolnega osipa. V prvih letih samostojne Slovenije so "eksplodirali" Iztok Štaus, Sebastjan Javoršek, Uroš Grah, Arman Kurtagič, Aleš Čehič, David Krajnc, Smiljan Hriberšek, Christian Kajtna, Marko Kostić, Tatjana Nedelko in drugi. Ekipa mladincev se je enakovredno kosala v članski konkurenci I. slovenske karate lige in bila vsa leta v njenem vrhu. Leta 1994 je ekipa v I. ligi samostojne Slovenije ponovno osvojila prvo mesto. V istem letu je Iztok Štaus na mladinskem evropskem prvenstvu v Madridu osvojil prvo kolajno v karateju za samostojno Slovenijo. V obdobju 25-letnega obstoja kluba se je karate predstavljal na različnih prireditvah, kot denimo na prireditvi Naša beseda, kakor tudi na akademijah, sodeloval pa je tudi v koreografiji predstav Opere, Baleta in Drame SNG Maribor. Člani kluba so aktivno sodelovali v predstavah Traviata, Hrestač, Kneginja čardaša, Bela roža, Človek iz Manche, Spartak, Faust, Hamlet, Carmen, Božanska komedija... Delovanje kluba je bilo vsa leta tesno povezano z imenom Ljubo Javoršek. Bil je tekmovalec, trener, organizator, menager, idejni in duhovni vodja v pravem pomenu besede. Leta 1997 je postal novi predsednik kluba WKSA Maribor. Kluba ki si je zastavil nove, višje cilje. Ostali smo najbolj pripadni in vztrajni.
Prvi koraki
Iz arhiva

Sensei 先生-Matej Verbošt

Začel sem trenirat karate v klubu, ki ni bil profesionalno voden in zato je tudi kmalu tudi prenehal delovat. Zaradi ljubezni do te borilne veščine sem odšel v Karate klub Boris Kidrič, ki se je 1991 preimenoval v Karate klub WKSA Maribor in ga še danes vodi sensei Ljubo Javoršek s sedežem v Dvorani Tabor. Svojo tekmovalno pot sem začel kot kadet in uspešno nastopal na državnem in širšem nivoju. Kljub temu, da sem dvakrat uspešno nastopil v ekipi Slovenije na svetovnem pokalu v Miškolcu in bil izbran v širši krog reprezentantov Slovenije, sem začel karate dojemat na drugačen način. Zame ni bil več samo tekmovalna veščina ampak velik del mojega življenja.

Po vseh letih treninga ponovno poskusil tekmovat, da sebi in svojim učencem pokažem, da sem na pravi poti. Nastopil sem kot reprezentant Slovenije na Svetovnem prvenstvu IKU (International Karate Union) v karateju. Kjer sem v Shobu Ippon kategoriji za veterane dosegel odlično 3. mesto.

Moj karate-do je tukaj spremenil smer s tekmovalnega v urjenje karateja kot veščine. Spoznal sem: Karate je kakor ledena gora. To kar se dviguje iz vode, je le njegov majhen del. Pod vodno gladino pa se v neizmernih globinah in dimenzijah skriva vso njegovo bogastvo. V tem klubu sem še danes...in v njem treniram in ...treniram... da bi spoznal vsaj del tega bogastva. Ves čas svojega treniranja sem v stiku z novimi generacijami in drugimi mojstri karateja. Prav tako sem tudi sodnik v WKSA karate zvezi in sodim na EURO EAST turnirjih. V letu 2013 sem dobil priložnost ponovno tekmovati. Tako sem nastopil na Svetovnem karate prvenstvu IKU z mnogimi kolegi v reprezentanci Slovenije in osvojil 3. mesto.

 

Karate te nekako prevzame in ne moreš iz njega in gotovo je mnogim sedaj žal, ki so trenirali in potem pustili to veščino. Ti se sedaj vračajo in potrjujejo moja prepričanja. Sadaj nas je že mnogo v WKSA akademiji, ki vztrajamo... pridruži se ...