wksa
KAZALO
WKSA

KARATE-DO

Get flash player to play to this file

KARATE najbolj preprosto pomeni »prazna roka« (kara-te 空手). Prvotno je pomenila »Kitajska roka«, zaradi velikega vpliva Kitajske. Pogosto se uporablja še tretja pismenka, ki ponazarja pot. Torej "kara-te-do" (空手道), ki pomeni pot prazne dlani ali roke. Gre za borilno veščino, ki za svojo obrambo ne uporablja orožja. Pomen karateja pa je v bistvu dosti globji. Je šport zasnovan na principih BUDO veščine. Vse je usmerjeno na kontrolo in prebujanje notranje energije, pomeni očiščenje sebičnih in zlih misli, spoštovanje vrednot etike in morale. Pravi karate te prevzame in mnogim postane tudi način življenja, pot in zvesti spremljevalec.

Začetek karateja povezujemo z legendo o prihodu Bodhidharme na Kitajsko: Bodhidharma, sin kralja Sugundha iz Indije in z imenom Princ Daruma Taishi, je kot gospod lahko treniral borilne veščine. Kljub kraljevski krvi in spoštovanju, ki mu ga je že bila dolžna nuditi vojaška kasta, je Bodhidharma raje izbral življenje duhovnika in svoje posvetno življenje izvajal kot popotnik. Kot 60 letni menih se je napotil na Kitajsko, pri tem pa sam, peš prehodil Himalajo brez opreme. Nato je na Kitajskem v samostanu začel uriti menihe.

BUSHIDO

KARATE

Musashi samurai Bushido je kodeks bojevnika (samuraja), njegov smisel je prepleten z zgodovino samurajev in vplivov zena in konfucionizma. Je torej kodeks moralnih načel, ki so se jih vitezi morali držati ali so bili v njih izučeni. To ni pisan kodeks, sestoji v najboljšem primeru iz nekaj maksim, ki so se prenašale od ust do ust ali so prišle izpod peresa kakšnega nanega bojevnika ali modreca. Še pogosteje pa je to kodeks, ki ni izrečen ali zapisan, marveč ima toliko mogočnejšo potrditev v dejanjih, in zakon, vklesan v mesene plošče srca. NAČELA
wksa-logo Javorkan Vzhodnjaki znajo že pri otrocih vzgojiti spoštovanje do vseh borilnih športov, pri nas pa še ni tako. Karateju škodi komercializacija, ki zahteva samo rezultate v borbah, iz česar se je razvila agresivnost. Kdor želi uspeti na tekmovalni poti mu tudi pokažemo pot in ga učimo v tej smeri. Nesmiselno pa je nekoga priganjat v tekmovalni smeri, če tega ne želi. Osnova karateja, ki ga je učil že Funakoshi je, da se um in telo uskladita, ter razvijeta v duhu humanosti. Prepričani smo, da se boste Vi ali Vaši otroci pravilno odločili. V vsakdanjem in vedno bolj neusmiljenem tempu življenja, vam karate, ki ga uči akademija, da samozavest in osnovno borilno sposobnost. Pri nas boste odkrili svojo duhovno bogastvo in moč, kar bo v marsikaterem oziru spremenilo vaše življenje na bolje. Karate je umetnost.
Funakoshi-Gichin

Karate klub WKSA Duplek se drži prav teh smernic. KK WKSA Duplek

V trenutku, ko zanemarimo telo je v nevarnosti tudi naš duhovni napredek. Vsak napor, vsak trening je v bistvu boj s samim seboj. Zato je najpomembnejše vedeti, da ni treba premagati nikogar drugega kakor samega sebe.Kje nas najdete.

Te-dlan Ljubo Javoršek v karateju sledi poti Taiji Kasea največjega strokovnjaka shotokan karateja. Avtor v knjigi opozarja na pomen specifičnega dihanja (ibuki) in razvoja mentalne koncentracije, ki vodi do najvišjih ravni zavesti, prebujanja in kontrole notranje življenjske energije (ki), kar je tudi cilj vadbe karate veščin. Kot avtor sam poudarja, je takšen (budo) pristop k vadbi edini popolni psihofizični koncept in neizčrpen vir navdiha ter motivacije, ne glede na starost ali spol.Tudi v modernem karateju Kumite ni nekaj, kar bi lahko vadili namesto kate. NAKAYAMA je to formuliral: "Kata in Kumite sta kot dva kolesa ene kočije."
Taiji Kase GI logo Naš simbol je deogram GI. Pomeni moralno dolžnost, najvišjo obliko bojevnikove časti, morale in dostojanstva. Gi pomeni tudi odreči se sebičnemu vedenju, slediti glasu razuma in doprinesti k človeštvu. Shihan Taiji Kase je za simbol WKSA Akademije izbral ideogram GI, da bi z njim izkazal svojo lojalnost in vero v tradicijo. GI- je bistvo Svetovne Shotokan karate do akademije in KASE-ovega Shotokan stila. Pojem GI ima več pomenov in izžareva vse tiste vrednote, katere morajo krasiti osebnost resnične karateke. Istočasno je to duhovni izziv za vse tiste, ki GI občutijo kot svojo življensko filozofijo in da nadaljujejo s tradicijo.
Niju kun in Doju kun 20 pravil-načel Gichin Funakoshija po katerih bi se morali vsi učenci SHOTOKAN karateja ravnati, živeti, vaditi in učiti druge se imenuje Niju kun. Dojo kun se ponavadi na Japonskem recitira na koncu treninga. Te misli bi se naj vtisnile vsakemu v spomin in bi jim morali biti pripravljeni slediti.

Karate-do se začne in konča s priklonom, vljudnostjo in spoštovanjem.
空手道は礼に始まり礼に終る事を忘るな

Karateist nikoli ne napade prvi
空手に先手なし

Karate je vedno na strani pravičnih
空手は義の補け

Naprej moramo poznati in kontrolirati sebe, preden poskušamo še ostale.
先づ自己を知れ而して他を知れ

Duhovni razvoj je najvažnejši, šele nato sledi tehnika
技術より心術

Razum mora biti osvobojen vseh spon, za hitro reagiranje
心は放たん事を要す

Nesreče nastajajo zaradi lastne malomarnosti karateista
禍は懈怠に生ず

Karate presega dojo
道場のみの空手と思ふな

Učenje karateja traja vso življenje
空手の修業は一生である

Vključimo karate v vsakdanje življenje. V tem je njegova največja lepota.
凡ゆるものを空手化せよ其処に妙味あり

Karate je kot vroča voda. Če je konstantno ne segrevaš, se bo ohladila.
空手は湯の如し絶えず熱度を与えざれば元の水に還る

Učinkovitost karateja ni v tem, da bi zmagali, ampak da ne bi izgubili.
勝つ考は持つな負けぬ考は必要

Spoznajmo šibke točke, pri sebi in nasprotniku.
敵に因って轉化せよ

Izid boja je odvisen kako se spoprijemamo z slabostmi in prednostmi
戦は虚実の操縦如何に在り

Razmišljati moramo kot, da bi bile naše roke in noge sablje.
人の手足を剣と思へ

Zavedati se moramo, da je izven lastnega doma ogromno "nasprotnikov".
男子門を出づれば百万の敵あり

Začetniki se morajo učiti v nizkih stavih in z močnimi kamae-ji. Naprednejši pa morajo uporabljati naravnejše stave.
構は初心者に後は自然体

Kato vadimo natančno. V pravi borabi so popolnoma drugačne okoliščine.
形は正しく実戦は別物

Med treningoma ali pri dejanski uporabi neke tehnike ne smemo pozabiti na naslednja tri načela: kako uporabiti moč, uporabo mišične kontrakcije in raztezanja, katere tehnike je treba izvajati hitro, druge pa počasi.
力の強弱体の伸縮技の緩急を忘るな

Potrebno je biti stalno miroljuben in vesten pri iskanju svoje poti.
常に思念工夫せよ

Zahod bolj ali manj tega ne pozna. Na Japonskem se najdejo te smernice v kaligrafski pisavi obešene po zidovih. Mnogi imajo Gijin Funakoshija za očeta Dojo kuna, kar pa ni nujno res. Vsi avtorji so se podpisovali na svoja dela. Tako se je on tudi podpisal na svoj Niju kun, medtem ko za Doju kun tega ni bilo. Tudi njegova avtobiografija tega naj ne bi navajala.

• Jinkaku kansei ni tsutomuru koto
• Makoto no michi wo mamoru koto
• Doryoku no Seishin wo yashinau koto
• Reigi wo omonzuru koto
• Kekki no yu wo imashimuru koto

Sam prevod je težak in ga ne moremo dobesedno prevesti, saj je njegovo sporočilo dosti globje. Besede je potrebno prebrati od desne proti levi in od zgoraj navzdol. Kar pomeni "Tukaj je pravilo, tukaj je še eno pravilo,..."

Najboljši prevod je sledeči, čeprav je interpretacij mnogo:

Truditi se za izboljšanje značaja
Braniti poti resnice
Vzgajati moč duha
Spoštovati načela etike
Izogibati se nespametnemu vedenju

Skozi uporabljanje in ponavljanje dojo kuna postanejo te ideje ponotranjene, kakor se ponotranji tehnika, ki jo večkrat ponavljamo.